Bebek Oyuncaklarının Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalı?
- 2.07.2024
Oyuncaklar, bebek ve çocukların hayatında önemli bir yer kaplar. Minikler, günlerinin oldukça büyük bir bölümünü oyuncaklar ile oynayarak geçirir. Bu sebeple, ebeveynler çocuklarının günlük rutininin ayrılmaz bir parçası olan oyuncakların nasıl temizlenmesi gerektiği merak edebilir. Bebek oyuncakları bazı küçük ipuçları yardımıyla basit bir şekilde temizlenebilir.
Her anne baba, bebeklerinin sık sık dokundukları oyuncakların veya nesnelerin oldukça kirlenebildiğini mutlaka fark etmiştir. Yemeklerin dökülmesi, tükürük ve salyaların etrafa saçılması ya da kıyafetlerin kirlenmesi bebekli evlerde hiç de nadir karşılaşılan durumlar değildir. Bu noktada ebeveynler evlerini ve bebeklerinin kullandığı eşyaları sterilize etme ihtiyacı hissedebilir.
Bebekleri bulundukları ortamdaki tüm virüs ve mikroplardan korumaya çalışmak pek sağlıklı ve gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Bebeklerin hayatın doğal akışında birtakım mikroplara maruz kalması kaçınılamaz bir durumdur. Ev içerisinde veya dışarısında bebekleri sürekli olarak mikroplardan uzak tutmaya çalışmak ebeveynleri de ruhsal ve fiziksel olarak zorlayacaktır.
Fakat bu, bazı temizliklerin rutin olarak yapılması gerekliliğini de değiştirmez. Oyuncak temizliği de söz konusu hijyen rutinlerine mutlaka dahil edilmelidir. Bebeklerin temas ettiği oyuncakların temizlenmemesi, bu nesnelerde mikropların çoğalmasına sebep olabilir. Mikropların normal kabul edilen düzeyin çok üstünde olması ise bebeklerin hastalanmasına yol açabilir.
Peki anne babalar oyuncak temizliği yaparken nelere dikkat etmelidir? Farklı malzemelerden üretilmiş oyuncakların sterilizasyonu nasıl yapılmalıdır? Oyuncak temizleme sıklığı neye göre belirlenir? İçeriğimizde oyuncak temizliği ile ilgili püf noktalardan bahsedecek ve hem yeni anne babaların hem de anne baba adaylarının faydalı bulabileceği bilgiler paylaşacağız.
Bebeklerin sistemlerine giren mikroplar, bağışıklıklarını güçlendirmelerine yardımcı olur. Çünkü vücudun herhangi bir virüsle nasıl baş edeceğini öğrenmesi için öncelikle o virüsler tanışması gerekir. Virüs tekrar bebeğin vücuduna girdiğinde ise bağışıklık sistemi virüsle savaşmak için hazır olur. Böylece minikler, bu dönemi hasta olmadan atlatabilir.
Fakat maruz kalınan mikrop ve virüs miktarının çok fazla olması bağışıklık sistemini güçlendirmek yerine tam tersine zayıflatabilir. Bu durumu önlemek isteyen ebeveynler, bebeklerine temiz bir ev ortamı sağlamak isteyebilir. Bebeklerin de yaşadığı evlerde sıkça kirlenen ve temizlenmesi gereken eşyalar ise oyuncaklar olarak karşımıza çıkar.
Ev temizliğinin diğer alanlarında kullanılan her temizlik malzemesi, bebek oyuncaklarının temizlenmesi için uygun olmayabilir. Ağır kimyasallar içeren karışımlar, bebeklerin sağlığını kötü yönde etkileyebilir. Çünkü bebekler oyuncakları da dahil olmak üzere ellerine aldıkları birçok nesneyi ağızlarına götürme içgüdüsüne sahiptir.
Her zaman %100 doğal içerikli ürünler kullanmak mümkün olmayabilir. Fakat doğaldan şaşmak istemeyen ebeveynler için sirke kurtarıcı bir temizlik malzemesi görevi görür. Neredeyse her evde bulunan sirke, mikropları yok etme konusunda oldukça efektiftir. Derin bir kabın içerisine su, sirke ve karbonat eklenerek oyuncaklar temiz bir bez yardımıyla dezenfekte edebilir.
Sirkeyi tek başına yeterli bulmayan anne babalar ise temiz içerikli bir çamaşır deterjanı tercih edebilir. Bebeklerin hassas cildine zarar vermeyecek maddelerde üretilmiş deterjanlar ideal seçenekler olabilir. Sirke yöntemine benzer olarak deterjanlar suyla karıştırılarak oyuncaklar temizlenebilir. Yalnızca suyun köpürmesine yetecek kadar az miktarda bulaşık deterjanı da kullanılabilir.
Bebek oyuncuklarının ne sıklıkla temizlenmesi gerektiği evden eve değişiklik gösterecektir. Oyuncağın bebek tarafından ne sıklıkla kullanıldığı bu konu üzerinde rol oynayan önemli bir faktördür. Örneğin, bebeğinizin çok sevdiği ve neredeyse her gün oynadığı spesifik oyuncaklar birkaç günde bir temizlenebilir.
Oyuncak temizliği yapmanın mümkün olmadığı zamanlarda ise ıslak mendillerden yardım alınabilir. Aynı deterjan seçiminde olduğu gibi ıslak mendillerin de bebek cildine uygun olan türleri tercih edilmelidir.
Üzerinde görünür şekilde yemek parçası, toz, kir olan oyuncaklar ise fark edildiği an temizlenmelidir. Genel olarak oyuncak temizliği ise bir buçuk ayda bir yapılabilir. Bu süre bebeğin ve anne babaların istek ve ihtiyaçlarına bağlı olarak uzayabilir veya kısalabilir.
Oyuncak temizliği konusunu takıntı haline getirmek anne babaların ruhsal durumunu kötü etkileyebilir. Belirli temizlik rutinlerini mümkün olduğunca yerine getirmeye çalışmak konuyla ilgili alınabilecek fazlasıyla yeterli bir aksiyondur. Unutulmamalıdır ki evin zaman zaman kirlenmesi hayatın doğal akışında herkesin karşılaştığı bir durumdur.
Oyuncakların nasıl temizlenmesi gerektiği üretim malzemesine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin bazı peluş oyuncaklar çamaşır makinesinde 40 derecede yıkanabilir. Tahta oyuncaklarda ise temizlik, her ne kadar daha zor gibi gözükse de aslında bir tık daha kolaydır. Çünkü mikropların tahta yüzeylere tutunması plastik yüzeylere tutunmalarından daha zordur. Fakat bu, tahta oyuncakların düzenli olarak temizlenmemesi gerektiği anlamına gelmez.
Tahta oyuncaklar, bazı plastik oyuncaklar gibi bulaşık makinesine konamaz. Bulaşık makinesi tahta oyuncakların formunu bozabilir. Deterjanlı kaplara tahta oyuncakları sokarak yıkamak da iyi bir fikir değildir. Tahta oyuncakları temizlemenin en iyi yöntemi sirke gibi doğal malzemeler ve bir bez kullanmaktır. Çünkü tahtanın yapısı kimyasalları çekerek bebeklerin cildine zarar verebilir.
0-6 ay arasındaki bebekler, bazı nesnelerle tutmak, atmak veya sallamak gibi etkileşimlerde bulunabilir. Fakat bebeklerin aktif olarak oyuncaklarla oynaması 6-12 ay arasında gerçekleşir. 6 aydan küçük bebekler için beşik üstüne asılan, müzikli oyuncaklar tercih edilebilir. 6 aydan büyük bebeklerin elleriyle küçük nesneleri kavrama yeteneği gelişmeye başlamıştır. Dizme oyuncakları bu dönemdeki bebeklerin motor becerilerini geliştirebilmelerini sağlar. Bu sebeple anne babalar bebekleri için herhangi bir oyuncak satın almadan önce kesinlikle oyuncağın kaç aylık bebekler için olduğunu kontrol etmelidir. Bebeğin yaş aralığına uygun olmayan, çok büyük veya çok küçük oyuncaklar tehlike arz edebilir.