Bebek Maması Nasıl Saklanmalı ve Isıtılmalı?

  •  2.07.2024
  •  

Bebeklerin hayattaki ilk iki yılları gelişimleri için oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde bebeklerin nasıl beslenmesi gerektiği, özellikle yeni anne babaların aklını kurcalayan bir konudur. Bebek maması, yeni doğan ve 1-2 yaş aralığındaki çocuklar için en sık tercih edilen besin alternatiflerinden biridir.

Bebek mamalarının içerikleri kadar nasıl saklanmaları gerektiği de miniklerin sağlığında büyük bir rol oynar. Ebeveynlerin bebeklerine verdiği mamaları nasıl saklamaları ve ısıtmaları gerektiği ile ilgili birkaç püf nokta bulunur. Bu noktalara dikkat edilmesi, bebeklere mamaları tekrar ısıtarak vermeyi güvenli hale getirir.

Bebek Mamasını Isıtırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle, bebeklere yedirilen mamaları soğuk olmasında herhangi bir sorun yoktur. Fakat bazı bebekler soğuk mamaları yemekten hoşlanmayabilir. Böyle durumlarda mamanın doğru şekilde ısıtılarak verilmesi gerekir. Bebek maması çeşitleri, mikrodalgada ısıtmak için uygun ürünler değildir.

Çünkü mikrodalgada mamaların her yeri homojen bir şekilde ısınmaz. Mamaların bazı bölümleri soğukken diğer bölümleri çok fazla ısınabilir. Bu durum mikrodalgada ısıtılan mamaların sıcaklığını cilt üzerine damlatarak kontrol etmeyi imkansız hale getirir. Çünkü her ne kadar elinize damlattığınız mama normal bir sıcaklıkta hissettirse de mamanın diğer kısımlarının da aynı sıcaklıkta olup olmadığını anlamak mümkün değildir. Bebeklerin ağızlarında veya boğazlarında yanmaları önlemek için mamaların kesinlikle mikrodalgada ısıtılmaması gerekir.

Bebek mamasını ısıtmak için tercih edebileceğiniz en kolay yöntem, mama şişesini sıcak suda bekletmektir. Kullanılacak suyun kaynar olmamasına dikkat edilmelidir. Su ısıtıldıktan sonra düzenli olarak kontrol edilerek eli yakmayacak bir sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir. Isıtılan su uygun derinlikte bir kaba yerleştirilmesi ve hazırlanan bebek mamasının yer aldığı şişe suda bekletilmelidir. Mamanın sıcaklığı da aynı şekilde el veya bilek üstüne damlatılarak kontrol edilmelidir.

Bebek Maması Buzdolabında Saklanabilir Mi?

Ebeveynler hazırladıkları bebek mamalarını ziyan etmek istemez. Fakat bebek mamalarını ısıtma ve saklama konusunda yapılan basit hatalar, bebeklerin hasta olmasına yol açabilir. Bu sebeple ebeveynler bebeklerine mama vermeye başladıkları dönemde belirli faktörleri her zaman göz önünde bulundurmalıdır.

Bebekler her zaman yemek yemek istemeyebilir. Bu durum hazırlanan bebek mamalarının boşa gitmesine sebep olabilir. Suyla karıştırarak bebek mamasını hazırladıktan sonra hemen bebeğinize vermeyecekseniz, mama şişesinin 2 saat kadar oda sıcaklığında durmasında sakınca yoktur. Fakat hazırlanan bebek maması iki saatten fazla dışarıda bekletilmişse kesinlikle bebeklere verilmemeli ve atılmalıdır.

Aynı şekilde bebeklerin yemek yeme süreleri de değişiklik gösterebilir. Mama, bebeğe ilk verildiği andan itibaren bir saat içerisinde tüketilmelidir. Örneğin, beslenmeye başladıktan yarım saat sonra ara verip aradan yarım saat sonra aynı mamanın tekrar bebeğe verilmesi doğru değildir. Hazırlanan mamalar bir saat içerisinde tüketilmemişse kalan mamalar kesinlikle tekrar kullanılmamalı ve çöpe atılmalıdır.

Bebek mamaları hazırlandıktan sonra buzdolabında yaklaşık bir gün saklanabilir. Fakat bu, henüz bebeğinize vermediğiniz mamalar için geçerlidir. Bebeğinize verdiğiniz mamaları kesinlikle buzdolabına geri koymamalısınız. Mamaya kaşık soktuğunuzda bebeğinizin tükürüğü de mamaya geçer. Yani bir kere yenmiş mama, mikroplarla kontamine olmuş demektir.

Henüz beslemede kullanmadığınız, bebeğin ağzına değmemiş, kaşık sokulmamış ve yeni hazırlanmış taze mamalar buzdolabında 24 saat saklanabilir. Fakat bu mamalar da 24 saatin ardından atılmalıdır. Ayrıca buzdolabında saklanacak taze mamaların ağzını sıkı bir şekilde kapattığınızdan emin olmalısınız.

Kavanoz Mama Nasıl Saklanır?

Hazır kavanoz mamalar ise daha uzun süre buzdolabında saklanabilir. Eğer hazır mamayı açtıktan sonra hepsini bebeğinize vermeyi planlamıyorsanız, bebeğinize vereceğiniz miktarda mamayı başka bir kaba koyarak besleme işlemini gerçekleştirmeniz önerilir. Böylece bebeğinizin yemek yediği kaşığı tekrar mama kavanozuna sokmamış ve mamayı mikroplarla kontamine etmemiş olursunuz.

Kavanozda kalan mama ise sıkıca kapatılıp 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Bu süre içerisinde mama tekrar kullanılacaksa ilk beslemede olduğu gibi mama temiz bir kaşıkla başka bir kaba aktarılmalıdır.

Kavanoz mamalar da suyla karıştırılan mamalara benzer olarak ısıtılmadan bebeklere verilebilir. Kavanozdan kaba aktarılarak ısıtılan mama tekrar buzdolabında konmamalıdır. Mama ısıtıldıktan sonra artarsa, kalan mamalar atılmalıdır ve kesinlikle tekrar bebeklere verilmemelidir.

Bebek Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek maması seçmek düşünüldüğünden daha zor bir süreç olabilir. Bebeğinizin beğeneceği, yemeyi reddetmeyeceği ve aynı zamanda sağlıklı içeriğe sahip bir mama tercih etmelisiniz. Markete gittiğinizde karşılaştığınız bir sürü seçenek arasından hangisini satın almanız gerektiğini bilmiyorsanız aşağıdaki rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Son Kullanma Tarihinin Geçmediğinden Emin Olun

Yetişkin bireylerin tükettiği paketli besinlerde olduğu gibi bebek mamalarının da son kullanma tarihi oldukça önemlidir. Bir mama satın almadan önce mutlaka paketi dikkatlice incelenmeli ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler satın alınmamalıdır. Baktığınız ürünün son kullanma tarihi içerisinde bulunduğunuz gün ise de almamanız önerilir.

Paketlemesinin Yırtık Veya Delik Olup Olmadığını Kontrol Edin

Market ürünleri taşınma sürecinde zarar görebilir. Alacağınız ürünün kapağında, paketinde yırtık veya delik olmadığından mutlaka emin olmalısınız. Açılmış ürünleri kesinlikle satın almamalısınız.

Mamanın Hangi Yaş-Ay Aralığı İçin Üretildiğini Kontrol Edin

Bebekler büyüdükçe beslenme ihtiyaçları da değişir. Bebeğinizin yaş-ay aralığına uygun olmayan mamaları tercih etmeyiniz. Örneğin yeni doğan mamaları ile 6 ayı doldurmuş bebeklerin yemesi gereken mama da farklı olacaktır.

Sağlık Bakanlığı Onayına Sahip Mamaları Tercih Edin

Mama satın almadan önce sağlık bakanlığı onayına sahip seçenekler araştırılmalıdır. Sağlık bakanlığı tarafından onaylanmamış mamalar kesinlikle tercih edilmemelidir.

Anne Sütüne Yakın Besin Değerine Sahip Mamalara Yönelin

Bebeklerin ilk iki sene boyunca anne sütüyle beslenmesi gerekir. Fakat annelerin her zaman bebeklerini anne sütü ile beslemesi mümkün olmayabilir. Mamaların besin değerleri ve içerikleri mutlaka incelenmelidir. Ebeveynler mümkün olduğunca organik bebek besinleri tercih edebilir. Doktorunuza anne sütüne yakın, sağlıklı mamaların hangileri olduğu konusunda danışabilirsiniz.